Ana Sayfaİlçemiz

 

TARİHÇE

            Serdivan, 1923 Yılında Yeni T.C.Hükümeti ile Yunan Hükümeti arasında yapılan Mübadele Antlaşması gereğince İskeçe ve Gümülcine hariç Yunanistan’daki Türklerin Türkiye’ye, Türkiye’deki Rumların da Yunanistan’a gitmesi suretiyle ülkemize gelen vatandaşlarımız tarafından kurulmuştur.

            Anlaşma gereği Samsun’a gitmesi planlanan göçmen vatandaşlarımız Adapazarı’nı ve Serdivan’ı gördükten sonra toprağın bereketli olması sebebi ile Samsun’a gitmekten vazgeçerek burada iskan etmişlerdir.

Adapazarı’na geldiklerinde ilgililer onlara Adapazarı’nın 5-6 km. batısında bir Rum Köyü olan Serdivan’ı gösterdikten sonra gerekli incelemeler yapılarak buraya yerleşme karar verilmiştir. O zamanın kaymakamı ve ileri gelenlerinin Rum ve Ermeni’lerin boşalttığı evlere yerleştirme tekliflerine sıcak bakmayan göçmenler, yerleşim yeri olarak tepeyi uygun görerek şimdiki Serdivan’da iskan etmişlerdir. Daha sonra üç ana hat üzerinden ve ara sokaklar olmak üzere köyün yerleşim planı çizilmiş ve her oda dört arsalık yani 4.000 m2 olmak üzere taksim edilmiştir. Her evin iki cephesi yola bakmak şartıyla bu plan uygulanmıştır. Fakat salgın hastalıklar sebebi ile hayvanlar telef olup, insanlarda da ölüm oranı fazlalaşınca 400 hanelik Mübadele Hanesi’nden 1/3’ü kaldı, diğer büyük grup Ege Bölgesine, bugün Akhisar’ın 7 km. batısına göç ettiler. Mübadele Kafilesinden gelenlerin büyük çoğunluğu Ege Bölgesi’ne göç edince köyün planı bozuldu. Gidenler İskan Hakları’ndan vazgeçince kalanlar da arsaları gayri muntazam genişlettiler. Daha sonra da Hüseyin KOÇ-Mehmet KIRMIZI-Mehmet KAYA-Mehmet KOTUK-Hüseyin ÇEŞMECİ- Hüseyin SELVİ- Hayrullah TOÇOĞLU ve Halim BURUCU Köyün Kurucuları olarak seçildiler. Bu heyetin başkanlığında burada kalanlar ise köyün öncelikli problemlerini su, okul, cami gibi önemli problemleri gidermeye başlayarak Serdivan’ı bir yerleşim yerine uygun bir hale getirmişlerdir. Bu arada köyün nüfusu. 1928’de Arnavutluk’tan, 1934 yılında da Bulgaristan, Yugoslavya ve Kocacık’tan, 1948’de Karadeniz’den (Trabzon ve Rize) 1951’de yine Bulgaristan ve Yugoslavya’dan gelen göçmenler sebebi ile her geçen gün artmıştır. Eski Bağdat Yolunun bu hat üzerinde olması ve Jüstinyen (Beşköprü) köprüsünün bir kısmı Kasaba hudutları içinde kalması ve E-5 yolunun buradan geçişi de kasabanın önemli bir yerleşim bölgesi haline gelmesini sağlamaktaydı.
 

            Eskiden kasabanın bulunduğu yerde Divanlık şeklinde yerleşim birimleri bulunurdu. Kasabanın da bu divanların merkezi oluşu nedeniyle (Başdivan) Serdivan rolü oynamıştır. Serdivan adı da buradan gelmektedir.

 

COĞRAFİ YAPISI

            İlçe Sakarya İlinin merkez ilçelerinden biri olup, İl’in kuzeybatısında yer almaktadır. Adapazarı ilçesine 5 km. mesafede, Korucukta bulunan Valilik kampusü’ne 13 km’dir.

            İlçemizin, Doğu ve Kuzeyinde Adapazarı Merkez İlçesi, Batısında Kocaeli İli,  Güneyinde Arifiye ilçesi ve Sapanca Gölü bulunmaktadır.

            İlçede Karadeniz iklimi ve ılıman iklim hakimdir. İlçemizde önemli  dağ ve nehir bulunmamaktadır. Ancak merkez ilçeler içinde en yüksek mevkii konumundaki Kırantepe,ilçemiz hudutları dahilinde olup yamaç paraşütü sporlarında kullanılmaktadır.

 

EĞİTİM VE KÜLTÜR

            İlçemizde 27 İlköğretim Okulu (3'ü Özel), 7 Lise (4’ü Özel), 26 Okul Öncesi Eğitim Kurumu (1'i Özel),  bulunmaktadır.  İlçemizdeki toplam kadrolu öğretmen mevcudu 770 olup,  Sözleşmeli, ücretli ve usta öğretici mevcudu ise 82’dir. Bu okullardaki toplam öğrenci mevcudu 14.518’dir. Okul öncesi öğrenci sayısı 1577’dir. İlçe Milli Eğitim bünyesinde toplam 157 idari personel görev yapmaktadır. 2010-2011 Eğitim Öğretim yılında  taşıma merkezi olan eğitim kurumlarına taşınan öğrenci sayısı 245’dir. lçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünce 2010-2011 eğitim yılında; çeşitli dallarda 206 kurs açılmış olup, bu kurslarda 706 erkek, 1929 kadın olmak üzere toplam 2635 kişiye kurs verilmiştir.

 

KÜLTÜR VE TURİZM

            Yöreye insanlar değişik yerleşim alanlarından geldiği için, gelenekler ve göreneklerde farklılıklar gözlenmektedir. Bu çoklu yapı, gelenek ve görenekler çeşitliliği de beraberinde getirmektedir. Bölgemizde kültürler arası uyum ve birlikte yaşamanın en güzel örnekleri sergilenmektedir. İnsanlar geldikleri bölgelere ait kültürel değerleri beraberlerinde taşımışlar, dini bayramlar da ve cemiyetlerine ait özel günlerinde (söz, nişan, düğün v.b.)  bu değerlerinin sergilemektedirler. Halk oyunları da bu yapıdan etkilenmiştir. Yörede oynanan halk oyunlarını iki ana grupta incelemek mümkündür:

            Sakarya yöresi Halk Oyunları

            Göçmen Halk Oyunları ve dansları (Yurt içi ve yurt dışında göçle gelenler nüfus oranları ve etkinliklerine göre sıralanmıştır.)

            a. Karadeniz Oyunları (Trabzon-Akçaabat, Artvin yöreleri ağırlıklı oynanmaktadır.)
            b. Kafkas Oyunları ve Dansları (Gürcü, Abaza ve Çerkez oyunları ve dansları)
            c. Balkan ve Rumeli Oyunları ile Dansları (Üsküp ile Trakya ağırlıklı)
            d. Doğu Anadolu Oyunları (Erzurum ve Sivas ağırlıklı)

 

  Sakarya İli’nin en çok bilinen tarihi mirası olan Beşköprü (Jüstinyen) Köprüsü ilçemiz sınırları içinde kalmaktadır.

 Son dönemlerde Yamaç Paraşütçülüğü, Off Road Yarışları ve Maket Uçak müsabakaları gibi  aktiviteler, yine ilçemizde yapılmış olup, ilçemiz bu tür sportif etkinlikler için ilimizin ve bölgemizin etkinlik merkezi olacaktır.

            Sakarya Üniversitesi’nin ilçemiz sınırları dahilinde olması bu ve benzeri etkinlikleri tetiklemekte, bu ise ilçemize kültürel alanda olumlu tesirler yapmaktadır.

            Turizm: Uluslararası Serdivan Yamaç Paraşütü Festivali  İlçemiz Kırantepe mevkiinde her yıl geleneksel olarak yapılmaktadır.

 

EKONOMİ

            İlçemizde ağırlıklı olarak tarla bitkileri üretimi ve fındık üretimi yapılmakta olup, iklimin ve arazinin uygun olduğu alanlarda meyve, sebze ve süs bitkisi yetiştiriciliği yapılmaktadır. İklimin uygun olduğu mikro klima özelliği gösteren alanlarda aynı alanda 2. üretimde yapılabilmektedir. İlçemizin toplam tarım alanı 3.200 ha. dır.

İlçemizde büyük sanayi tesisi olmamakla birlikte süt ürünleri işleyen Paşaköyü Süt Ürünleri tesisi Kazımpaşa Mahallesinde faaliyetini sürdürmektedir.

            Bölgenin arazi yapısı nedeniyle hayvancılık da yaygındır.

            İlçemiz toplam kanatlı hayvan sayısı 20.110 adettir. Bunların dağılımında en fazla 17500 adetle tavuktur. En az olarak ta 1650 adet olarak güvercin varlığıdır.

            İlçemiz sınırları içerinde faaliyette bulunan 17 arı işlemesindeki 1636 adet kovana desteklemek maksadıyla çalışmalar yapılmış bununla ilgili koloni hak ediş belgesi verilmiştir.

            İlçede tarım işletmeleri küçük aile işletmeciliği şeklinde olup, araziler parçalıdır. Süs bitkiciliği yapan 18 firma ilçemiz sınırları içinde bulunmaktadır.

            İlçemizde yem bitkileri olarak yonca üretimi 78,005 de, fiğ 821,178 de, silajlık mısır ise 4.919,83 de olarak tespit edilmiştir. Bunun karşılığında üreticilerimiz toplam 283.327,52 TL. desteklemeyi hak etmişlerdir.

            İlçemizde büyük sanayi tesisi olmamakla birlikte süt ürünleri işleyen Paşaköyü Süt Ürünleri tesisi Kazımpaşa Mahallesinde faaliyetini sürdürmektedir.

             Tarımsal İşletme ve Tesis Varlığı             

 

            Kazımpaşa Tarım Kredi Kooperatifi
            Yazlık Tarım Kredi Kooperatifi
            Özel Zirai İlaç Bayii (1Adet)
            Şen Piliç A.Ş

 

            İlçemizde İş Bankası, Ziraat Bankası, Akbank ve Garanti Bankası Şubeleri  açılmış bulunmaktadır.  İlçe halkı diğer banka ve ihtiyaçlarını en yakın Adapazarı merkezinden karşılamaktadırlar. İlçede Cumartesi günleri Sosyete Pazarı adı verilen Halk Pazarı kurulmaktadır.

           İlçede çok sayıda mobilya dükkânının mevcut olduğu mobilya sanayicileri yer almaktadır. Burada üretilen ve dışarıdan getirilen büro ve ev mobilyaları sergilenmekte olup, çevre il ve ilçelere hizmet vermektedir.

           Sakarya Üniversitesi  İlçemiz sınırları içinde olup, ekonomiye katkısı oldukça fazladır.

 

SERDİVAN’IN BELEDİYE OLUŞU

            İdari taksimatta köy statüsüne tabi olan Serdivan’da 2 Şubat 1956 yılında ilk Belediye Teşkilatı kurulmuştur. Kasaba haline gelen Serdivan, bu durumunu 13 Nisan 1981 yılına kadar sürdürmüştür. 34 Sayılı Güvenlik Konseyi Kararına uyularak, mahalleler halinde Adapazarı Belediyesi’ne iltihak edilmiş olup tüzel kişiliğine son verilmiştir. 1 Şubat 1982 tarihinde ise Donanma ve Sıkıyönetim Komutanlığı’nın emri ile belediye ilan edilmiştir.               

SERDİVAN’IN İLÇE OLUŞU

            Serdivan Belediyesi özellikle 1999 Depreminden sonraki hızlı ve modern gelişimi sonucu 22 Mart 2008 gün ve 26824 Sayılı Resmi Gazetede (http://rega.basbakanlik.gov.tr) yayınlanan 5747 Sayılı  Kanunla ilçe olmuştur. Kanun kapsamında Yazlık ve Kazımpaşa beldeleri ile Beşköprü Mahallesi ve 10 köy (Çubuklu, Aşağıdereköy, Beşevler, Dağyoncalı, Kızılcıklı, Kuruçeşme, Meşeli, Selahiye, Uzunköy, Yukarıdereköy) ilçemize bağlanmıştır.